”Minä teen nämä itse!”

Olen tehnyt monta kertaa työhistoriani aikana työsopimuksia sekä muita merkittäviä sopimuksia ”mutu”-tuntumalla. Toki olen ollut varmasti keskimääräisesti paremmin perillä yritysjuridiikasta kuin moni muu toimitusjohtaja. Näin ainakin itse olen luullut. Mutta on minulla ollut mielettömästi säkääkin monissa tilanteissa, kun sopimuksia on myöhemmin alettu tulkita. Ja on tullut pari kertaa kunnolla turpaankin ja se on maksanut yhtiölle ihan liikaa. Ja tällöin minua on kaduttanut ja mietityttänyt, miksen käyttänyt juristia sopimuksissa varmistaakseni yhtiön edut. Takkiin tuli.

Saako ja yleensä kannattaako luottaa säkään sekä omiin taitoihinsa jos ei ole ihan varma, mitä on sopimassa tai miten se muotoillaan sopimukseen kaikkine kohtineen?

Vastaus on varmasti, ettei kannata luottaa säkään eikä itseensä, jollei oikeasti osaa asian juridiikkaa. Tällöin järkevintä ja matemaattisesti varmasti halvinta on antaa sopimuksen teko juristille taikka käyttää valmiita koeteltuja sopimuspohjia ilman muutoksia.

Työsopimuksissa ei kannata lähteä kikkailemaan työnantajan puolelta enää, sillä lähes aina oikeustapauksissa työnantaja häviää mahdolliset riidat. Jatkuvasti näen työsopimuksia, joissa työnantaja esimerkiksi on laittanut kilpailukiellon sopimukseen perustuen omaan harkintaansa ja täysin laittomilla kohdilla, joilla on tarkoitus pelotella työntekijää työpaikan vaihtamisen seurauksilla. Ja lähes aina työnantaja häviäisi oikeustaistelun, sillä sopimukset ovat tökeröitä ei-juristin kirjoittamia viritelmiä. Helpointa jatkossa on, kun molemmat osapuolet tarkistuttavat tai teettävät sopimuksen juristilla, mikäli siinä on kilpailukiellosta kohta.

Tunnustan myös, että olen vuosien mittaan allekirjoittanut monia sopimuksia edustamieni yhtiöiden puolesta lukematta tai edes tajuamatta kaikkia kohtia. Toki typerästi luottaen, että ne ovat vakiotekstejä ja ovat ne muutkin yhtiöt hyväksyneet, joten voin myös minäkin hyväksyä edustamani yhtiön puolesta. Luotan säkään tai sitten olen hieman tyhmä. Oikeasti olen erittäin tyhmä!

Liiketoiminta on numeroita ja juridiikkaa. Toki tarvitaan asiakkaat palveluille ja tuotteille, mutta pelisäännöt tulevat rahasta ja juridiikasta. Millä ehdoilla? Säkällä olen pärjännyt monesti, mutta olenkin ollut tyhmä ja hullunrohkea. Nyt en enää riskeeraa yritystäni sopimuksilla! Käytän juristia, mutta miten on muiden tilanne?

 

Hannu Mänty

InHunt Group Oy, hallituksen puheenjohtaja